De bakkerij

Bakkerij Leendert Boslooper

Tot de ramp was er in Noordwelle een bakkerij van Leendert Boslooper. Die zaak bevond zich op de plaats waar de Smidsweg nu is, naast de zaak van Wout Lokker. De Smidsweg was toen veel smaller. Wij kochten daar altijd brood. Dat was altijd wit brood en het waren zogenaamde vierponders. Daar kon je grote boterhammen van snijden. Mijn moeder gebruikte geen broodplank, maar klemde het brood tussen haar linker arm en haar borst en sneed dan, naar zich toe, keurige boterhammen met een groot broodmes. Als er eens iets bijzonders was kochten we kadetjes. Ook kochten we snoep, koekjes, ronde en lange beschuit die je dan heerlijk in je thee kon dopen. Die smaakten zoet en naar kaneel. Je kon er ook meel en gist krijgen als je zelf wat wilde bakken. Koekjes werden in een bruine papieren zak gedaan en thuis gingen ze in de koekjestrommel.

Op de toonbank stond een soort snijmachine met een grote rol papier met opdrukken. Daar werd een stuk afgesneden om rond het brood te wikkelen.

Ik heb een oud rieten koffertje en op de bodem daarvan ligt nog zo’n stuk papier. Ik heb een deel van dat papier gescand en het is te zien dat het erg vergeeld en gekreukt is. Het is al ruim 54 jaar oud, nog van voor de ramp, want ik geloof dat bakker Boslooper daarna niet meer teruggekomen is in Noordwelle.

 Annemarie Priemis