Het Gemeentehuis

 Het Gemeentehuis Noordwelle

Rechts op deze foto staat het gemeentehuis. Noordwelle was toen nog een zelfstandige gemeente. Dit gebouw werd door iedereen “Het grote huis” genoemd. Alleen de benedenverdieping was gemeentehuis. Op de bovenverdieping woonde de familie Bevelander. Achter het middelste raam was een brede gang die de woning in tweeën deelde. Rechts van het aanbouwtje met het schuine dak was een poort. Daar moest je doorheen om bij hun deur te komen, want hun ingang zat aan de achterkant.

Links op de foto, achter de bomen, staat een wit hek. Volgens mij lag daarachter een kuil die als vuilnisbelt dienst deed. Een andere plaats waar vuil gebracht kon worden, lag achter onze boerderij, aan de Zuidwelleweg, ongeveer op de plaats waar nu de uitrit is van Adrie Hanse.

Hiervoor was een rechthoekige betonnen bak gemaakt. Het klinkt erg vies zoals ik het nu opschrijf, maar ik herinner me totaal geen stank. Misschien was die er wel, maar roken we het niet. Tenslotte lagen er ook op verschillende plaatsen mestvaalten en die stonken wel degelijk. Er ging denk ik alleen maar “groen” afval in. Verpakte levensmiddelen en plastic hadden we toen nog niet.

Helemaal achterin op de foto is nog net het tramhuisje te zien. Ik herinner me nog dat  ik eens met mijn oma met de tram naar Scharendijke ben gegaan. Zij had daar een zus en zwager wonen. Dat was de familie Ornee en zij hadden daar het postkantoor.

Annemarie Priemis