Noordwelle en corona 2020

Noordwelle en corona 2020

Heel Nederland en omstreken heeft met het corona virus te maken. Bedrijven en scholen liggen stil, mensen werken thuis en Kinderen zitten elke ochtend braaf aan de keuken tafel hun huiswerk te maken. Het virus raakt ons allemaal, geestelijk, lichamelijk of financieel.

Ook Noordwelle heeft met het virus te maken. Zo kunnen verschillende activiteiten die voor de maanden maart, april en mei(en wie weet hoeveel maanden er nog bij komen?) ineens niet meer doorgaan. Erg vervelend, dit jaar geen paasbrunch, of koningsnacht/dag vieren. Maar ook maandelijks terug kerende activiteiten werden ineens afgelast, doordat Ons Dorpshuis niet meer open mocht. Geen koffie uurtje, geen DDaames, geen Heeren, geen snackavond, elke eerste maandag van de maand. Zoals veel ondernemers die getroffen worden door de sluiting van de horeca, lieten ook een aantal inwoners van Noordwelle zich niet gek maken, en verzonnen zij het afhaal systeem, om zo de snack avond toch elke eerste vrijdag van de maand door te kunnen laten gaan. Dat is toch niks bijzonders, hoor ik u denken, dat doen inmiddels al zoveel friettenten. Ja, dat klopt, maar hier in Noordwelle is die ene snackavond, die ene vrijdag avond in de maand, een begrip. En vooral veel oudere mensen, maken dankbaar gebruik van het feit dat ze die ene vrijdagavond, hun frietje met gewoon op hun eigen dorp, om de hoek kunnen halen.

Door middel van een simpel berichtje naar de chef frituur te sturen, met de gewenste bestelling, kan men zo toch, ondanks de corona crisis, genieten van hun maandelijkse snackavond. Op het moment dat de bestelling bijna klaar staat, word de klant op de hoogte gesteld door middel van een berichtje, en via een pijltjes route kan er op een veilige manier, de bestelling afgehaald worden. De chef frituur werkt geheel steriel met handschoenen, en zijn in een top conditie. Zo kan er de komende snackavond (vrijdag 1 mei) weer veilig genoten worden van de lekkerste friet(en snacks) van Noordwelle. Ook het maandelijkse Tafelen in de Buurt kon via thuisbezorging toch doorgaan. Minder gezellig dan het gebruikelijke gezellige Tafelen in de Buurt, in Ons Dorpshuis. Maar zeker niet minder smakelijk. Ook voor de maand April zullen de chefs van Tafelen in de buurt het menu voor deze activiteit aan huis bezorgen. 

Verder zien we dat op vele dorpen hulplijnen zijn opgesteld, die mensen kunnen bellen, als zij in deze tijden hulp nodig hebben. Voor een boodschapje, een klusje, een praatje, de mogelijkheden zijn eindeloos. Ook op Noordwelle hebben we (naast de gebruikelijke hulplijnen) extra hulplijnen ingezet voor de mensen die daar behoefte aan hebben. Om deze hulp lijnen kenbaar te maken, werden er door de leden van de Dorpsraad bosjes Tulpen bij elk huishouden van Noordwelle gebracht. Dit natuurlijk helemaal corona proof. De tulpen werden, met bijpassend briefje, bij de voordeur neergelegd, er werd aangeklopt, en afstand genomen van 1,5 meter tot de deur. De verraste reacties, toen men bij het openen van de deur de bloemen zag liggen, en de reden erachter hoorden, waren hartverwarmend. Hiermee hebben we niet alleen de inwoners van Noordwelle laten weten dat de dorpsgemeenschap er ook in deze bizarre tijden, voor hen klaar staat, maar ook heeft de Dorpsgemeenschap bloemenkwekerij van der Wekken uit Noordgouwe een steuntje in de rug gegeven, in een tijd waar deze kweker zijn tulpen aan de straat stenen niet kwijt dreigde te raken.

De afgelopen week( 21 april) werd er in het speeltuintje aan de Ingridstraat/Smidsweg druk gesloopt. De glijbaan, het huisje en de duikelrekken werden weggehaald, omdat deze toestellen afgeschreven waren, door de gemeente Schouwen-Duiveland. Ons is beloofd dat in week 19 er compleet nieuwe toestellen voor in de plaats gezet zullen worden. Hier zijn we als Dorpsgemeenschap erg blij mee, want ondanks ons kleine dorp, zien we de afgelopen jaren, het aantal gezinnen met nog schoolgaande kinderen groeien. Zo werd het speeltuintje in de eerste weken dat de scholen sloten, vanwege de corona maatregelen, in de middag druk bezocht. Van kinderen die een balletje trapten, tot de moeders die, op gepaste afstand, met elkaar de hele corona situatie bespraken.  

De komende weken blijven onzeker, en zullen we moeten wachten tot de Nederlandse regering de maatregelen versoepelt of opheft, tot er weer activiteiten georganiseerd kunnen worden op ons mooie Noordwelle. Tot die tijd, stay safe en gebruik het gezonde verstand.